Jag har ofta och under en längre period funderat och lagt anspråk på att börja äta mer vegetarisk mat. Till att börja med vill jag vara ärlig, varför jag inte kan avstå från animaliska maträtter är för att jag är uppvuxen i två hem där kött alltid har funnits med i de flesta om nästintill alla måltider. När jag börjar tänka på vilka skäl som lägger grunden till att jag funderar på att börja äta mer vegetarisk är det inte bara bra för djurens välfärd. Det är även bra från miljö- och hälsoperspektiv. Jag tror inte att det är hållbart om mänskligheten fortsätter att föräta sig på animaliska produkter i all framtid, slutresultatet kommer att visa sig i kaos på jorden. Vattenföroreningar, lufföroreningar, energiförbrukning, vattenförbrukning, överbetning och andra skövlade områden - ja, listan kan göras lång. Att ta in mer vegetarisk mat i vardagen kan minska risken för hjärtsjukdomar och enligt studier så kommer en del av de dödligaste maturna sjukdomarna in i kroppen via animalisk mat, absolut finns det sjukdomar som kommer in i kroppen även via frukt och grön som inte har behandlats väl, som vi den senaste tiden har läst om vad som finns i vissa mixsallader.
Har ni någon gång ens tänkt på hur köttet, kycklingen, fisken, skinkan eller korven som ni äter har producerats eller hur framställningens skeden går till. Hur vet vi att det vi äter verklingen är nötkött eller är det bara överblivna rester som mixats ihop till en fast köttbit som vi sedan steker på grillen, vi älskar lukten och vi skålar till maten med ett glas rött i handen. Klirret i glaset kan vara en symbol för en god måltid i ett gott sällskap, men vad är det egentligen som ligger på tallriken?
Dock är jag för bunden till kött för att helt utesluta allt som är animaliskt, jag skulle definitivt kunna tänka mig att byta ut grisen eller laxen till svamp eller mozarella några dagar i veckan. Vad jag behöver göra är kanske att kolla upp några schyssta vegetariska recept för att bli inspirerad till en grönare vardag. Frestelsen under en grillmiddag en sen sommarkväll, lukten av marinerat grillat kött och att sedan inte få njuta av det skulla vara svår. Jag har svårt för att sätter tänderna i sådant som ska ersätta kött och då menar jag corn eller tofu, vid närmare eftertanke kanske det beror på kocken... För att knyta ihop säcken har jag kommit fram till att jag är för egoistisk för att utesluta allt som är animalisk men jag är medmänsklig nog för att inklutera maten med beteckningen V i min vardag för att jag inte vill att mina barn ska leva i en framtida missär där matpriserna inte längre bara kommer vara en ekonomisk fråga, det kommer bli en lag.